DESPRE ECONOMIE, CU ȘI FĂRĂ FORMULE

Vă semnalez apariția cărții mele intitulată „Despre economie, cu și fără formule”. Cartea este publicată de Curtea Veche Publishing și este disponibilă în librării în condiții grafice excelente.

Cartea cuprinde patru părți. În prima parte am inclus studiile care se referă la criza economică mondială, la politicile promovate în țările dezvoltate, precum și la unelel probleme de politică monetară și de politică fiscală din România. În această primă parte, analiza este orientată să ofere cititorului o combinație între abordarea teoretică și cea practică. Procedând în acest fel am reușit să evităm ca unele aspecte referitoare la criza economică să piardă din relevanță odată cu trecerea timpului.

Partea a doua cuprinde studii și articole referitoare la aspecte de politică economică specifice economiei românești. Scopul acestei secțiuni este acela de a oferi cititorului răspunsuri la probleme care au fost discutate în presă de pe poziții partizane. Între aceste probleme, unele au fost politizate excesiv, astfel că a fost dificil pentru cititor să distingă factorii economici care le-au ghidat. Am inclus aici analize referitoare la celebra tăiere a salariilor din 2010, la legea dării în plată sau la criza francului elvețian. Tot în această parte am inclus și analize la subiecte care deși nu au fost foarte prezente în presă, sunt de interes general. Mă refer la posibilitatea apariției unei noi bule imobiliare în România, la pierderile și profiturile Băncii Naționale a României (BNR), la vânzările și cumpărările de aur ale băncilor centrale, dar și la politicile monetare și fiscale promovate în perioada 2012-2016.

O parte specială este dedicată analizei libertății economiei românești. Concluzia care se desprinde din cele 11 studii și articole cuprinse în această parte este aceea că sunt două componente ale libertății economice, și anume, libertatea proprietății și libertatea față de corupție care sunt la niveluri foarte joase. Ele constituie cauza profundă care face ca potențialul de creștere a economiei noastră să rămână relativ scăzut și împiedică apariția unei clase de mijloc solide, care să garanteze stabilitatea democrației în România. În această parte arăt, de exemplu, cum libertatea economică scăzută a făcut posibilă criza din Ucraina și ce lecții apar pentru România. Tot în această parte a cărții arăt cum democrația și competiția politică duc, împreună, la acumularea de datorii publice. Explic ce a cauzat, economic vorbind, schimbarea de intenție de vot referitoare la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014. Arăt că, în esența sa, poporul român a fost permanent în favoarea ca piața să aibă rolul central în administrarea economiei.

În sfârșit, ultima parte a cărții este formată din mai multe interviuri acordate câtorva publicații românești. Interviurile detaliază, într-un limbaj specific interviului, mai direct și mai simplu, aspecte referitoare la probleme esențiale ale economiei și societății noastre