Câteva idei bune
Redau mai jos o serie de citate dintr-o lucrare a unui economist român, scrisă acum 18 ani. Ideile din citatele pe care le prezint sunt extrem de actuale. Dacă ar trăi – ca să mă refer doar la câțiva giganți care nu mai sunt – Bernard Mandeville, John Locke, David Hume, Edmund Burke, Josiah Tucker, Adam Smith, Adam Ferguson, Alexis de Tocqueville, Lord Acton, Friedrich Augustus von Hayek, Ludwig von Mises și Murray Rothbard ar da note mari acestor idei.
Pe data de 11 octombrie voi actualiza acest articol pentru a spune cine este economistul respectiv și voi posta lucrarea în întregime în format PDF.
Îmi onorez promisiunea de a spune numele economistului din care am dat citatele de mai jos: Mugur Isărescu. Citatele sunt din „Oferta mea electorală”, prezentată pe 11 octombrie 2000, cu ocazia lansării candidaturii la alegerile prezidențiale. Atașată este brosura în care a fost publicată oferta electorală.
FILOSOFIA:
„Românii nu trebuie să se confrunte cu nici un obstacol în a-și valorifica potențialul creativ în scopul bunăstării individuale și, pe această bază, al bunăstării României.” (p. 32)
DIAGNOSTICUL DE ATUNCI, MAI VALID ASTĂZI CA ORICÂND:
„Am refuzat cu încăpățânare să recunoaștem că intervențiile nepotrivite ale statului au avut un rol în eșecurile din economie. Din cauza neîncrederii în instituțiile și mecanismele pieței, am adoptat de prea multe ori soluții constând în noi și noi combinații de intervenții guvernamentale. Singurul rezultat a fost agravarea problemelor.” (p. 12)
„Prin intervenții ale statului, inconsecvență în reforme, redistribuire, nu am făcut altceva decât să încurajăm grupuri de indivizi să caute și să obțină rente de pe urma economiei de stat. Cei ce s-au îmbogățit din rente sfidează reformele și luptă să le dilueze sau chiar să le împiedice” (p. 14).
„Nu trebuie să ne mai amăgim cu iluzia asigurării, pe termen lung, a unui trai decent pentru toți românii doar luând de la cei bogați pentru cei săraci”(p. 15). Am exagerat în a lua de la unii pentru a da altora. Bunăstarea unor categorii de populație a ajuns să depindă din ce în ce mai mult de redistribuirea bunurilor și a resurselor (p. 13). Concurența pe piețe a ajuns să fie înlocuită de concurența pentru o porție cât mai mare la redistribuire.” (pp. 13-14)
SOLUȚII:
„România trebuie să meargă spre bunăstare prin creștere economică, și nu prin redistribuire.” (p. 15)
„…adevărata bunăstare și creșterea economică durabilă sunt inseparabile.” (p. 15)
„…creșterea nu poate fi susținută pe termen lung fără reforme” (p. 16)
„Dacă ne vom gospodări cum se cuvine și vom stimula creșterea, vom găsi resursele necesare pentru a-i spijini în mod real pe cei care se găsesc sub pragul sărăciei absolute.” (p. 7).
„…drepturi clare de proprietate…” (p. 8)
„…principiul separării puterilor în stat…” (p. 20)
„…să asigurăm oferta de servicii publice fără să mărim impozitele sau să contractăm împrumuturi publice peste măsură.” (p. 18)
„…întărirea legăturii dintre contribuția plătită în timpul vieții active și nivelul pensiei.” (p. 19)
„…legi noi pentru partide, precum și pentru finanțarea acestora și a campaniilor electorale.” (p. 20)
Actualizat pe 11 octombrie 2018