Eu sunt în favoarea grăbirii tendinței de creștere a salariilor

Cu cât este mai mare creșterea productivității, cu atât să fie mai mare și creșterea salariilor. Nu văd niciun motiv pentru care, dacă ar crește productivitatea, să nu crească și salariile! În consecință, structura stimulentelor trebuie să favorizeze creșterea productivității, pentru a putea accelera corespunzător creșterea salariilor în economie.

Impozitarea progresivă restricționează mai puțin consumul celor cu venituri relativ mici comparativ cu consumul celor cu venituri relativ mari, dar întârzie tendința de creștere a salariilor. Cu alte cuvinte, am avea mai multă „egalitate” acum, în detrimentul șansei ca cei cu salarii mici în prezent să aibă salarii mult mai mari în viitor. Sau, ca o concluzie, impozitarea progresivă „întârzie tendința de creștere a salariilor” într-o măsură mai mare ca impozitarea la aceeași rată. Nu o spun eu, ci un titan al gândirii economice:

„Un impozit per capita care se plătește în mod egal și uniform, fără vreo legătură cu mărimea venitului și a averii, îi afectează mai puternic pe cei cu venituri mai moderate decât pe cei cu venituri mai mari. El restricționează mai sever producția articolelor consumate de mase decât pe cea a articolelor consumate în special de cetățenii mai bogați. Pe de altă parte, el tinde să reducă economisirea și acumularea de capital într-o măsură mai mică decât o face impozitarea mai dură a cetățenilor avuți. El nu încetinește tendința de scădere a productivității marginale a bunurilor de capital în raport cu productivitatea marginală a muncii, așa cum se întâmplă cu impozitarea discriminatorie a celor cu venituri și bogății mai mari; prin urmare, nu întârzie  în aceeași măsură tendința de creștere a salariilor.”

Citatul de mai sus este din cartea „Acțiunea umană-Un tratat de economie”, a lui Ludwig von Mises, publicată în Colecția „Biblioteca Băncii Naționale a României”, serie nouă, Curtea Veche Publishing, p. 750. Traducerea în limba română a fost realizată de Gabriel Mursa și Dragan Stoianovici. Traducerea este precedată de un studiu introductiv de Horia-Roman Patapievici. Atât traducerea, cât și studiul introductiv sunt excelente.