O explicație simplă pentru fenomenul GameStop

În caretea mea din 2012, intitulată „În apărarea piețelor” (Curtea Veche Publishing) am arătat că există șanse reale ca în societatea occidentală să apară un mare conflict între generații, condus de ideea de justiție socială.

Această justiție socială, numită și redistributivă, țintește la „corectarea” distribuției pe creiterii economice pe care o face piața, considerată de un număr foarte mare și crescând de oameni ca injustă social. O primă etapă s-a derulat și este în continuare foarte puternică prin creșterea cheltuielilor sociale de la sub 5 la sută în anii 1960 la 15-20 la sută în prezent în cele mai multe țări dezvoltate. Aceste cifre arată că redistribuția realizată de stat a crescut mult mai repede decât producția.  

Acum platformele digitale de tranzacționare fac posibil ca redistribuția pe alte criterii decât cele economice să apară printr-o mobilizare rapidă ghidată de iluzoria justiție distributivă. Este și cazul recent cu GameStop. Nu este o simplă bătălie între lupii tineri și cei bătrâni de pe Wall Street. Este acolo și o componentă ghidată de așa numita justiție socială.

Haiducia digitalizată pare eroică și strălucitoare, dar nu are sorți de izbândă pe termen lung, așa cum nici alte forme de haiducie nu au avut.

Există doar o distribuție sustenabilă, și anume cea impersonală făcută de piață pe criteriile pe care le urmărește fiecare atunci când, în conformitate cu regulile din societate, își urmărește scopurile individuale. Distribuția pe care o fac piețele este cea mai solidară dintre toate pentru că atunci când ne realizăm scopurile particulare noi contribuim la ralizarea scopurilor particulare ale celorlalți, fără măcar să le cunoaștem.

Cealaltă distribuție (adică redistribuție), adică aceea care are ca scop să realizeze o justiție distributivă dirijată de stat, prin alterarea unor libertăți economice, este cea care stă la baza conflictului între generații, pe care îl vedem de mult (notez volumul mare de datorii pe care generațiile vechi le lasă moștenire celor tinere), dar care se acutizează și capătă diverse forme de manifestare.